Funció Pública
- Funció Pública
- Quiénes somos
- Directora General de Función Pública
- Subdirector General de Planificación de Recursos Humanos y Retribuciones
- Subdirección General de Planificación de Recursos Humanos y Retribuciones
Una mica d'història
El Registre Central de Personal té el seu origen en l'article 12 del Decret 315/1964, de 7 de febrer, pel qual s'aprova la Llei articulada de Funcionaris Civils de l'Estat. Aquest precepte preveia l'existència d'un Registre de personal al servei de l'Administració civil de l'Estat, així com que la inscripció dels nomenaments, cessaments o contractacions seria requisit indispensable per a l'acreditació dels corresponents havers.
Aquest mateix any, el Decret 864/1964, de 9 d'abril, va establir una primera regulació de les relacions de funcionaris i fulles de serveis, va incloure una primera codificació de les situacions administratives i va crear el Nombre de Registre de Personal.
Originalment solament contenia informació del personal funcionari dels Cossos adscrits al Ministeri d'Administració Públiques (els coneguts popularment com a “Cossos generals”); a poc a poc, es va ser incorporant el personal dels Cossos adscrits a altres Ministeris (“Cossos especials”) i de les Escales d'Organismes Autònoms.
Posteriorment, la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública, indicava en el seu article 13 que totes les Administracions havien de tenir registres de personal coordinats entre si, i en particular, un Registre Central en el qual s'inscriuria a tot el personal al servei de l'Administració de l'Estat. També l'article 18 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'Incompatibilitats del personal al servei de les Administracions Públiques esmentava l'obligació d'anotar en els Registres corresponents les resolucions de compatibilitat per exercir un segon lloc o activitat en el sector públic o l'exercici d'activitats privades.
En els seus inicis la gestió de personal es realitzava majoritàriament en paper, raó per la qual durant els anys vuitanta es van crear les oficines delegades del Registre Central de Personal en aquells ministeris i organismes on la seva presència es considerava convenient. Aquestes quedaven integrades per personal que actuava per mandat del RCP, independentment de la seva adscripció orgànica a la unitat que gestiona el RCP, i s'encarregaven d'inscriure i anotar en RCP els actes i resolucions aprovats per l'òrgan de personal. La proximitat facilitava la gestió i l'assessoria a aquestes unitats.
En 1990 va començar a publicar-se el Butlletí Estadísticdel personal al servei de les Administracions Públiques. Es tracta d'una estadística elaborada pel Registre Central de Personal a partir de l'enumeració de dades administratives recopilades des de diferents fonts, amb l'objectiu de presentar informació dels efectius al servei de l'Administració Pública Estatal, les Administracions de les Comunitats Autònomes i l'Administració Local. Aquest Butlletí està inclòs en el Pla Estadístic Nacional.
La Disposició final quarta de la Llei 13/1996, de 30 de desembre, de Mesures Fiscals, Administratives i d'Ordre Social, li va afegir una nova dimensió que supera l'activitat merament registral, en indicar que el Registre Central de Personal hauria de disposar de la informació necessària en matèria de recursos humans del sector públic.
Les previsions de la Llei de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública es van desenvolupar en el Reial decret 1405/1986, de 6 de juny, pel qual s'aproven el Reglament del Registre Central de Personal i les normes de coordinació amb els de les restants Administracions Públiques, que va ser modificat pel Reial decret 2073/1999, de 30 de desembre.
Actualment, el Reial decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, disposa en el seu article 71 l'obligació de cada Administració Pública de constituir un Registre de Personal, en el qual s'inscriuran les dades relatives al personal inclòs en el seu àmbit d'aplicació, assenyalant que podran disposar d'informació agregada sobre els restants recursos humans del seu respectiu sector públic, alhora que fa una crida a l'impuls de la gestió integrada dels recursos humans.
De manera paral·lela a aquesta evolució normativa, el Registre Central de Personal sempre ha estat vinculat al progrés tecnològic. La seva primera mecanització data de 1968 i la seva primera informatització en 1972. El sistema d'informació actual es va engegar en 2003, acompanyant a la modificació del Reglament, i ha estat contínuament millorat i ampliat des de llavors. Com a complement, aquest sistema compta amb una sèrie d'aplicacions i serveis informàtics, cadascuna d'elles amb funcionalitats específiques:
- RCP: és el nucli del Sistema d'Informació del Registre Central de Personal; consta d'una base de dades d'expedients de personal i d'una altra base de dades integrada per les estructures orgàniques i les relacions de llocs de treball.
- Portal CECIR: es tracta d'un mitjà per compartir informació relativa a la presentació d'expedients de modificació de Relacions de Llocs de treball entre els gestors de personal i els membres de la Comissió Interministerial de Retribucions i la seva Comissió Executiva.
- *Badaral: va ser la primera aplicació informàtica de gestió de recursos humans connectada directament amb el RCP; permet generar els documents registrals, enviar-los a signatura de l'autoritat competent i de l'oficina delegada, anotar-los en RCP i emmagatzemar-los en *RCPDOC. Està en procés d'extinció, per la qual cosa no s'adaptarà a l'IV Conveni per al personal laboral de l'Administració General de l'Estat.
- *SIGP: el Sistema Integrat de Gestió de Personal (*SIGP) està compost per un conjunt de procediments de gestió de recursos humans que permeten la participació successiva dels diferents òrgans competents, garantint la reducció de temps en els processos, la disponibilitat de la informació i evitant la duplicitat de dades i tasques. Permet al seu torn la connexió amb *NEDAES per a la gestió de la nòmina dels empleats públics.
- *eSIR: el Sistema d'Informació Estadística del RCP aglutina informació del RCP i d'altres fonts externes, permetent la seva explotació estadística per a l'elaboració del Butlletí estadístic del personal al servei de les AAPP i altres estadístiques de personal.
- Edita RCP: aquest servei web permet a les aplicacions de RH generar documents registrals d'acord amb els formats normalitzats aprovats per la Secretaria d'Estat de Política Territorial i Funció Pública. Presenta com a principal avantatge que permet a les aplicacions de RH aïllar-se dels canvis d'aquests formats derivats de modificacions de la legislació vigent.
- Anota RCP: es tracta d'un servei web que permet a les unitats de RH de l'Administració de l'Estat i de les Universitats Públiques l'enviament de documents electrònics al Registre Central de Personal per a la seva anotació.
- RCPDOC: es el gestor de documentos del Sistema de Información del RCP; almacena más de 20 millones de documentos.
- CONSULT@RCP: Aquest servei web permet a les aplicacions clients la consulta dels documents registrals disponibles en el gestor de documents *RCPDOC corresponent al RCP.